Vi har gått in i våren även om det vissa dagar kanske inte känns så ;)
Som vanligt försöker jag att uppmuntra er att äta råvaror i säsong så mycket som det går, bra för miljön, plånboken och din hälsa. Dessutom är det så mycket roligare att variera efter säsong, hitta nya recept som inspirerar dig i den årstid du är i. Ta en råvara och sen kan du googla recept...du kommer garanterat hitta något du blir sugen på.
Nedan finns exempel på råvaror du kan hålla utkik efter nästa gång du handlar eller går förbi en torghandel:
- Potatis
- Ramslök
- Rödbeta
- Palsternacka
- Kålrot
- Röd lök, gul lök, purjolök
- Nässlor
- Morötter
- Sparris
- Rabarber
- Citron
- Vitkål
- Rädisor
På våren tycker jag det är gott att göra matpajer(gärna med bas av grahamsmjöl- bara googla) som du serverar med en god matig sallad. Variera gärna med råvarorna ovan och testa olika kombinationer, lätt att göra en större mängd när du lagar och dela upp i matlådor eller bara spara i kylen eller frysen. Soppor tycker jag är lika gott på våren som på hösten och ser alltid till att ha en tillbringare i kylen, koka ihop en mix av det du har hemma tillsammans med goda kryddor och sen mixar du ihop den till en slät soppa, en snabb lunch till hela familjen när det behövs tillsammans med en matig smörgås(helt plötsligt har barnen ätit både Kålrot och Ramslök..det har de ingen aning om). Testa gör en vår-variant med lite örter på toppen!
Snart dras grillarna fram (om det inte redan är gjort) oavsett om du har grill eller inte är grönsaker och rotfrukter i ugn som tillbehör alltid en vinnare, med en mix av örter och kryddor kan man variera det hur man vill så testa olika kombinationer och nya råvaror. På våren är det extra gott att variera salladerna till maten tycker jag, lägg gärna till färska örter i eller ha ljummen potatis eller rödbeta som bas.
Örter ja, nu är en jättehärlig tid att kanske plantera om några färska örter i större krukor och ha i ett soligt fönster, doftar härligt och så gott att ha till hands och addera i just dina sallader, varmrätter eller kalla såser.
Maskrosen- har du mkt av den?...missa inte att den är full av nyttiga ämnen, finns massor av tips hur du kan använda den, min favorit är att plocka in bladen tidigt på våren och blanda i dem i salladen.
Njut av allt denna säsong har att erbjuda!