Övergångsåldern

Övergångsåldern

Menopaus innebär att en kvinna har varit utan mens i 12 månader och inträffar i genomsnitt vid 51 års ålder. Åren före och efter menopaus kallas för klimakteriet eller övergångsåldern och kan sträcka sig från 1 upp till 10 år. 

Åren innan klimakteriet upplever många kvinnor oregelbundna menscyklar med både längre, rikligare och ibland kortare blödningar. Många upplever fysiska symptom som sömnproblem, vallningar, viktuppgång, hjärndimma, huvudvärk och ömma bröst. Psykiska symtom kan vara oro, ångest, depression, irritation och nedstämdhet. Detta är till följd av att våra könshormoner börjar dala och hamna i obalans. För vissa kvinnor kan dessa symtom starta redan vid 35 års ålder, för andra senare och en del känner knappt av det. 

I klimakteriet går våra nivåer av könshormoner ner ytterligare i takt med att våra ägg och ägglossningar börjar sina. Våra hormoner och signalsubstanser jobbar tätt tillsammans för att uppehålla många delar av vårt välmående och när dessa börjar svaja upplever kvinnor ofta att symtomen som nämns ovan förvärras. Många lider av kontinuerliga värmevallningar, viktuppgång, led-och muskelvärk, torra slemhinnor, oro, sömnlöshet, allmän melankoli och brist på energi och motivation. 

Stress, obalanserad kosthållning och brist på fysisk rörelse och återhämtning påverkar  hormonnivåerna vi har kvar negativt vilket gör symptomen och svängningarna i övergångsåldern värre.

Det härliga är att positiva livsstilsförändringar balanserar hormoner och signalsubstanser vilket kan lindra symtomen och hjälper oss att må så bra som möjligt i denna naturliga del av vår kvinnohälsa och omställning i livet. Kontakta mig här för en kostnadsfri konsultation för att ta reda på mer.   

Tillbaka till blogg